Veiligheid
Streven naar 0 veiligheidsincidenten
Synfra en haar ketenpartners blijven streven naar een veilige werkomgeving. De ambitie is 0 ongevallen. Het Synfrabestuur heeft in 2019 een veiligheidsdocument opgesteld. Hierin komt naar voren dat Synfra een verbindende en faciliterende rol heeft tussen de bedrijven die in de ondergrondse infrastructuur samenwerken en elkaar daar letterlijk tegenkomen.
Helaas bleef Corona in 2021 bepalend. Wel of niet werkgerelateerd. Synfra wil iedereen complimenteren voor de manier waarmee hiermee omgegaan is.
Extra aandacht blijft voor zorgvuldig graven i.v.m. het coronavirus
31 maart 2021 | Wees extra zorgvuldig bij graafwerkzaamheden. Dat is de oproep die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat doet aan alle bedrijven en organisaties die graafwerkzaamheden uitvoeren.
Samenvatting eindrapport van de werkgroep Veiligheid dat begin 2021 gepresenteerd is en goedgekeurd.
- Implementatie en behalen van veiligheidsladder niveau 3, uiterlijk 1 september 2022 door alle aannemers en netwerkbedrijven. De certificeringsplicht geldt voor alle netwerkbedrijven en contractaannemers.
- Ambitie om door te groeien naar niveau 4 binnen resterende contractperiode (1 september 2025). Hierin worden ook de onderaannemers meegenomen.
Aanpak:
Netwerkbedrijven en aannemers gaan aan de slag met de implementatie en het behalen van veiligheidsladder (niveau 3). Opvolging en uitwerking veiligheidsadviezen worden opgepakt door de KAM-werkgroep onder leiding van Synfra.
- Impactanalyse niveau 4 wordt nog belegd na het behalen van niveau 3. Het oppakken en uitwerken van de aanbevolen stappen om veiligheidsniveau 3 te bereiken zijn primair een verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf. De stappen maken onderdeel uit van het integrale plan van aanpak onder aansturing en bewaking van Synfra en met ondersteuning van de KAM-werkgroep.
Eind 2022 wordt een impactanalyse opgesteld voor het bereiken van veiligheidsambitie 4 voor de gehele keten. Op basis van deze analyse worden een aanvullende intentie en tijdslijn gemaakt voor de verdere stappen.
In het kader van veilig en efficiënt werken is door input van een aantal van onze aannemers het idee ontstaan om bij werkzaamheden langs de weg het uitgangsprincipe ‘Afsluiten tenzij..’ te gaan hanteren. Afsluiten tenzij betekent: we sluiten voor de uitvoering van onze werkzaamheden (aanleg ondergrondse infra), het gehele werkgebied of de weg af. Dat is het startpunt. Of er is een reden om het niet te doen, dat is de tenzij.
We creëren hiermee een veiligere werksituatie, maar kunnen het werk ook efficiënter uitvoeren. In 2021 is dit nog verder uitgewerkt.
Pilot 'Afsluiten..., tenzij!' om veiliger te werken
11 mei 2021 | Op dit moment wordt een selectie gemaakt van projecten die passen binnen de kaders van de pilot. In de maanden tot de bouwvak vinden gesprekken plaats met de betreffende gemeentes om na de bouwvak daadwerkelijk te starten met werkzaamheden onder de noemer ‘Afsluiten…, tenzij!’.
Pilots ‘Afsluiten tenzij…’ gestart – veiligheid op 1
9 november 2021 | Of de aannames die we hierin doen ook daadwerkelijk in de praktijk kloppen en uitvoerbaar zijn, gaan we ontdekken in de pilots die inmiddels gestart zijn. Onder leiding van projectleider Mark van Noorloos van Van Vulpen worden deze pilots uitgevoerd. Onder andere in de gemeentes Terheijden, Zundert en binnenkort start een vervanging van de gas- en waterleiding in de gemeente Breda.
Informatie KLIC-melding per 1 april 2021 verplicht digitaal aanwezig op graaflocatie
Een KLIC-melding (Kabels en Leidingen Informatie Centrum) is een melding die door grondroerders (bijvoorbeeld aannemers en kabelbedrijven) verplicht gedaan moet worden als u ergens gaat graven. Dit is wettelijk verplicht (WIBON, voormalig WION) en geldt voor bedrijven én particulieren. Het maakt hierbij niet uit hoe diep er gegraven wordt. Na de melding ontvangt u kabel- en leidinginformatie van de plek waar u gaat graven. U gebruikt deze informatie om graafschade en gevaarlijke situaties te voorkomen. De informatie moet tijdens het graven op de locatie van het graafwerk aanwezig zijn.
Per 1 april 2021 is het echter verplicht om de KLIC-melding volledig digitaal op de graaflocatie te kunnen bekijken. Door de toegenomen hoeveelheid gebiedsinformatie is een geprinte versie of een digitale pdf dus niet meer voldoende.
Lees hier de brief van Agentschap Telecom over deze verplichting >
Toolboxen over vervoer gasbuizen en gietijzeren gasleidingen
17 augustus 2021 | Enexis heeft twee toolboxen gedeeld: 'Vervoer van 12 meter gasbuizen – suggesties voor veilige oplossingen' en 'Verwijderen gietijzeren gasleidingen – werkmethoden en gereedschap'.
Toolbox BEI-BLS: Kortsluiting ringklem GPL-kabel
12 oktober 2021 | Afgelopen jaren hebben meerdere incidenten plaatsgevonden bij het monteren van ringklemmen. Belangrijk leerpunt van deze incidenten is dat bij het monteren te weinig rekening is gehouden met de (mogelijk) slechte kwaliteit van gepantserde papier lood kabels (GPL-kabels).